Franeker SC 1

Mannen zaterdag, 1, 4e klasse B

29 april 2017 14:30

Bouw, W.

Het is spannend in de laatste rondes van de competitie. Waar de één voetbalt voor eventuele promotie daar voetbalt de ander voor lijfsbehoud. En waar de krachtsverschillen begin de competitie nog duidelijk te zien waren, zo anders is dat op het eind. De Franekers die overigens ook na deze speelronde alles nog in eigen hand hebben om nacompetitie te spelen kwamen afgelopen zaterdag enigszins gelukkig weg bij V en V’68.

Zoals verwacht was Franeker in het eerste half uur de betere ploeg, grote kansen leverde dit echter nog niet op. Gert Rijpstra was de eerste die namens Franeker probeerde te scoren maar zijn kopbal belande echte echter net naast de goal. Vervolgens mocht Joshua Cuperus na een goed lopende aanval over de linkerflank uithalen maar zijn schot kon gekeerd worden door keeper Feije Nijhuis. Dezelfde Nijhuis moest in de 32e minuut aan de noodrem trekken toen Jeffrey Guertin hem passeerde en de bal in het doel wilde schuiven. Het leverde de doelman een rode prent op en Franeker een penalty, Jan van Duijn wist wel raad met dit buitenkansje en zette Franeker op 0-1. Wie vervolgens dacht dat Franeker nu over de thuisploeg heen zou walsen kwam bedrogen uit. Met een man minder was het V en V’68 die de mouwen opstroopte en de bezoekers deed wankelen. In plaats van inzakken en tegenhouden zocht men juist de aanval en dit leverde nog voor de rust een voorsprong op. Franeker was zichtbaar verrast en wist even geen raad met het spel van de Garypers.

Eerst was het Berend Wijmenga die in een hachelijke situatie voor Franeker goal binnen wist te tikken, 38e minuut 1-1. Binnen twee minuten lag de bal alweer achter keeper Dennis Zijlstra, nu was het een aanval waarbij de Franekers geen strobreed in de weg lagen en zodoende mocht Harmen van der Bij raak schieten. 40e minuut 2-1. De rust kwam op het juiste moment.

In het tweede bedrijf pakten de Franekers de draad weer op en speelde de voorstelling zich voornamelijk af op de helft van de tegenstander. Enkele grote kansen op de gelijkmaker waren er voor Jan van Duijn die een voorzet van Tseard Boorsma net naast toucheerde en ook Johan de Vries kreeg een dot van eens kans toen hij na de goede loopactie zo maar oog in oog stond met de nieuwe sluitpost, helaas voor hem vloog zijn schot naast de goal. De bal wilde er maar niet in en het geloof in een goede afloop leek per minuut af te nemen. Waar V en V’68 al stiekem dacht aan de volle buit was er in de allerlaatste minuut van de bijgetelde speeltijd dan toch de gelijkmaker. Franeker mocht nog eenmaal ten strijde trekken, na een aanval via de rechterkant haalde Jeffrey Guertin uit en zag zijn schot gekeerd worden met de hand van een veldspeler. De leidsman zag dit ook en wees vervolgens gedecideerd naar de stip, voor de tweede maal kreeg Franeker een terechte penalty toegewezen en nu was het Jeffrey zelf die achter de bal ging staan en middels een simpele schuiver zette hij de eindstand 2-2 op het bord.

Door dit gelijke spel heeft Franeker de 3e plaats die recht geeft op nacompetitie nog steeds in handen. Achtervolger Trynwalden staat nu op 4 punten achterstand en mocht Franeker komend weekend winnen dan is de 3e plaats een zekerheid. Men speelt aankomende zaterdag thuis tegen VV Beetgum en de wedstrijd start om 15.00 uur.