SC Franeker JO19-1 verliest onnodig van MKV’29 JO19-1

MKV'29 JO19-1

Onder 19 zaterdag, JO19-1, 1e klasse 29

8 oktober 2016 12:15

Maikel Baar

Zaterdag 8 oktober was het sportpark aan de Hertog van Saxenlaan het strijdtoneel voor de wedstrijd Franeker JO19-1 tegen MKV’29 JO19-1. Franeker ging de wedstrijd in met een goed gevoel na 2 overwinningen op rij. Vorige week een ruime 9-2 bij Blauw Wit ’34 JO19-2 met goed voetbal en de week ervoor is thuis tegen SJO Dronrijp/Foarut JO19-1 met 4-1 gewonnen. Vooral die laatste wedstrijd lieten de Franekers zien dat ze met goed voetbal en de nodige inzet tot mooie dingen kunnen komen.

Vol goede moed werd MKV’29 dan ook ontvangen afgelopen zaterdag. De 3 punten moesten in Franeker blijven om koploper Stiens niet uit het oog te verliezen. Aan de omstandigheden zou het niet mogen liggen, een mooi najaarszonnetje icm een prima grasmat waren aanwezig afgelopen zaterdag.

Trainer Roelof Zijlstra stuurde de volgende spelers het veld op; keeper Fernando de Boer / verdedigers Rick Beimers, Lars Koster, Jan-Lyckle Bijlsma en Haye Rombout / middenvelders Arjen Zagema, Mike Faber en Stefan Ros / aanvallers Tseard Boorsma, Luuk Steensma en Lennard Feenstra, wissels Durk Ennema, Frank van der Zee en Aristote Mvuezolo.

Franeker begon de wedstrijd niet echt overtuigend moet ik bekennen, slordig balverlies en positioneel niet goed staan overheerste in de eerste fase. MKV’29 probeerde zo nu en dan eruit te komen, maar was niet bij machte om echt gevaarlijk te zijn. Langzaamaan kreeg Franeker het iets beter voor elkaar wat tot enkele goede mogelijkheden leidde. Een goed schot van Rick Beimers vanaf 20 mtr. ging rakelings naast en na een prima combinatie over rechts lukte het Tseard Boorsma net niet om doeltreffend af te ronden. Deze kansen deed Franeker zichtbaar goed, meer en meer kwam er dreiging van Franeker kant. Achterin hielden Lars Koster en de prima voetballende Jan-Lyckle Bijlsma de zaak onder controle waardoor er vanuit het middenveld goed druk naar voren kon worden gezet. Dit resulteerde uiteindelijk in een uitgelegen mogelijkheid om op voorsprong te komen, een penalty werd toegewezen aan Franeker. Na wat weifeling onder de spelers stapte Tseard Boorsma naar voren om de penalty te nemen. Een geplaatst schot in de -voor de keeper- linkerhoek was net te zacht en dus kon de keeper van MKV de bal tegen houden. Toch liet Franeker zich niet uit het veld slaan door deze tegenvaller, want vlak daarna kon Mike Faber van net buiten het strafschopgebied aanleggen en scoren, de terechte 1-0 stond op het scorebord. Tot de rust bleef Franeker aandringen, maar helaas mocht het geen tweede treffer bijschrijven, waar het zeker recht op had gezien het spelbeeld en verkregen kansen, MKV kwam er niet aan te pas voor rust.

Na de rust ging Franeker op jacht naar de zo gewenste uitbreiding van de voorsprong. De voor Lennard Feenstra in de ploeg gekomen Durk Ennema reageerde attent en tikte de 2-0 binnen na een 5-tal minuten spelen in de tweede helft. Op dat moment zeker verdiend en hiermee zou Franeker normaal gesproken de wedstrijd uit moeten kunnen spelen. Ik zeg bewust normaal gesproken, want het liep totaal anders. Na een kwartiertje in de tweede helft kon MKV scoren na niet kordaat handelen in de verdediging door Franeker. Dit deed iets knappen bij de jongens van trainer Zijlstra leek het wel, niks lukte meer en de kopjes gingen zichtbaar hangen. Het duurde dan ook niet lang voor MKV zelfs de gelijkmaker kon binnen werken na wederom niet goed verdedigend werk aan Franeker kant. De kopjes gingen nog verder naar beneden hangen en de verwijten onderling waren duidelijk hoorbaar voor de toeschouwers. Dit komt het spel natuurlijk niet ten goede en MKV kreeg door dat er meer te halen valt dan een gelijkspel. Een aanval over links werd onderbroken door een overtreding binnen de 16 meter was het oordeel van de scheidsrechter en een penalty voor MKV dus. Keeper Fernando de Boer lag wel in de goede hoek, maar kon net niet bij de bal en dus kwam MKV op voorsprong, 2-3. Met Frank van der Zee in de ploeg voor Haye Rombout en Aristote Mvuezolo voor de geblesseerd geraakte Rick Beimers ging Franeker achterin één-op-één spelen op zoek naar de gelijkmaker. Helaas was de onzekerheid, maar vooral de onrust behoorlijk in de

ploeg geslopen en bleef die gelijkmaker uit. Sterker nog, als MKV zorgvuldig was omgesprongen met de kansen die ze kregen uit de logischerwijs ontstaande counters, had er misschien wel een eindstand van 2-6 op het bord kunnen staan. Gelukkig bleven de Franeker dit bespaard.

Na een moeizaam begin had Franeker deze wedstrijd naar zich toe kunnen trekken, eigenlijk moeten trekken, maar zoals wel vaker kan de ploeg lastig omgaan met een tegenslag. Deze keer was een tegendoelpunt “voldoende” om onrust en onzekerheid in de ploeg te krijgen waarna je ziet dat de spelers vooral tegen zichzelf gaan voetballen. Misschien ligt het aan de leeftijd, maar het is duidelijk zaak dat de spelers zich gaan wapenen tegen dit fenomeen. De spelers kunnen stuk voor stuk goed voetballen en hebben ook als team meerdere keren laten zien dat ze tot prachtig voetbal in staat zijn en dat ze eigenlijk voor geen enkele tegenstander in deze competitie onder hoeven te doen.

Volgende week staat voor de competitie de uitwedstrijd tegen Leeuwarder Zwaluwen op het programma en de week daarop de bekerwedstrijd thuis tegen Drachtster Boys JO19-2. Beide wedstrijden zijn natuurlijk de uitgelegen kans om het vertrouwen terug te winnen. Op naar de winst zou ik zeggen.