Onder 19 zaterdag, JO19-1, 1e klasse 29

11 februari 2017 12:15

Joost Zijlstra

De jongens van Sportclub Franeker in de leeftijdscategorie JO-19 hebben in januari een nieuwe start gemaakt. De trainingsopkomst is prima te noemen en de wil om er een mooie tweede seizoenshelft van te maken is groot.

Op dinsdag en donderdag trainen JO-19 1 en 2 gezamenlijk en dat komt de sfeer ten goede. Zaterdag mochten de jongens van J0-19 1 voor het eerst na de winterstop de wei in voor de start van de tweede competitie helft. Aanvankelijk moesten de jongens van JO-19 2 ook aantreden maar de KNVB besloot de B – Categorie in zijn geheel er uit te gooien.
Voor JO-19 1 stond een thuis wedstrijd tegen LAC Frisia op het programma. De Franekers hebben de doelstelling om nacompetitie te bewerkstelligen, tegen directe concurrent LAC Frisia was er dan ook maar een remedie en dat was winnen.

Vroeg in de wedstrijd waren het juist de gasten die voor het eerste gevaar zorgden, maar doelman Randy de Vries wist het dreigende onheil onschadelijk te maken. Hierna was het Franeker wat de klok sloeg. In de tegenstoot sloegen de Franekers genadeloos toe. Aristote Lumputu Mvuezolo, schakelde door naar de zesde versnelling en kwam oog in oog met de doelman van Frisia die in eerste instantie redding kon brengen maar in de rebound kansloos was. 13e minuut 1-0. Het spel van de Franekers zag er af ten toe verzorgt uit en men kwam tot een aantal prachtige aanvallen. Kort na de openingstreffer konden de handen opnieuw de lucht in. Centrale verdediger Durk Ennema kopte een hoekschop van Yannick Strampel tegen de touwen. 16e minuut 2-0. Een minuut later leek Rick Beimers op weg naar Franekers derde treffer maar de paal stond een treffer in de weg.
Na een kwart wedstrijd gespeeld te hebben zakte het tempo van de Franekers enigszins in en ook de concentratie in de passing was een stuk minder. Desondanks bleef Franeker de bovenliggende partij.
Voor rust kreeg Franeker nog een paar scoringsmogelijkheden. De inzet van Ari verdween vlak over de lat en Rick Beimers raakte andermaal, maar nu kiezel hard, de paal.

Na rust maakte Franeker al snel gedaan werk, Rick Beimers passeerde een aantal tegenstanders en legde de bal klaar voor Tseard Boorsma die de bal tegen de touwen schoot. 52ste minuut 3-0. Franeker had de wedstrijd stevig in handen en gaf niets weg. Aan de andere kant creëerde Franeker legio mogelijkheden maar was het in de eind fase van de vele aanvallen slordig. Franeker kwam nog wel een keer tot score, opnieuw was het Durk Ennema die de treffer op zijn naam schreef. Hij ontving de bal op de rand van het zestienmetergebied en schoof de bal met uiterste precisie in de verre hoek. 67ste minuut 4-0. Hierna kregen de Franekers nog een aantal grote kansen maar verzuimde het de score hoger op te laten lopen.

In de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft heeft Franeker laten zien dat het de weg omhoog is ingeslagen. “Je ziet de spelvreugde toenemen. De grote opkomst op de trainingsavonden is het bewijs dat men plezier beleefd. Er zijn nog wel een aantal stappen te maken, zoals bijvoorbeeld de concentratie, acceptatie en mentale weerbaarheid. Maar ook op voetbaltechnisch gebiedt zit er nog veel rek in deze ploeg. Deze overwinning is een mooi begin, maar één zwaluw, maakt nog geen zomer.” Aldus trainer Chris Alkema

Aankomende zaterdag gaat JO-19 1 op bezoek bij Dronrijp/Foarut aanvang 09.00 uur en speelt JO-19 2 thuis tegen Leeuwarder Zwaluwen 2 die wedstrijd begint om 14.30 uur.