Franeker SC JO19-1

Onder 19 zaterdag, JO19-1, 1e klasse 29

18 februari 2017 9:00

Groot, A.C. de

Menaldum/Dronrijp – Sportclub Franeker JO-19 1 was zaterdag te gast op Sportpark Schatzenburg, de thuishaven van de combinatie Foarut en Dronrijp (SJO FD). De samenwerking van de beide clubs werpt haar vruchten bij de jeugd af. De A junioren van SJO FD bevinden zich op de tweede plaats in de 1e klasse en zijn de meest scorende ploeg van de competitie (65 doelpunten in 14 wedstrijden).

Vooraf geen gemakkelijke opgave voor de mannen van trainer Chris Alkema, assistent Ricardo Twijnstra en leider Michael ten Hoeve. Zeker niet gezien het belachelijke tijdstip waarop de wedstrijd begon, 09.00 uur. Een tijd die behoort bij de jeugd t/m 12 jaar en zeker niet bij deze leeftijdscategorie. De voorjaarsvakantie en de daarbij behorende wintersport vakantie zal zeker van invloed zijn geweest.

De Franekers begonnen dan ook met slaap in de ogen en keken al snel tegen een achterstand aan. De rechtsbuiten van SJO FD kon ontsnappen nadat Franeker de bal achterin simpel inleverde bij de tegenstander. De voorzet van de rechtsbuiten werd op waarde geschat door de linksbuiten die de bal tegen de touwen kopte. 3e minuut 1-0. Gaande de eerste helft nam Franeker het initiatief over. Nadat SJO FD een hoekschop hadden verdiend onderschepte Luuk Steensma de afgeslagen bal. Hij schakelde snel om en bediende Tseard Boorsma die de bal langs de doelman in het doel schoof. 14e minuut 1-1. Hierna werden de Franekers sterker en sterker. Met name Aristote Lumputu Mvuezolo was een plaag voor de defensie van SJO FD. Eerst verschalkte hij zijn directe tegenstander maar stuitte vervolgens op de doelman. Een paar tellen later stond de lat een treffer van Ari in de weg. Franeker drong aan en kreeg enkele mogelijkheden maar had uiteindelijk de hulp van de scheidsrechter nodig om tot score te komen. De leidsman wees overigens terecht naar de strafschopstip nadat een verdediger de bal keerde met de hand. Hiermee ontnam hij Franeker een directe scoringskans, je verwacht dan een rode kaart. Maar de nieuwe regel leert ons dat dergelijke overtredingen worden bestraft met geel en een penalty. Luuk Steensma nam plaats achter de bal, in eerste instantie kon de keeper knap redding brengen op de kiezel harde inzet van Steensma, maar in de rebound liet hij de keeper kansloos. 26steminuut 1-2.
Voor rust kreeg Franeker nog enkele mogelijkheden op de derde treffer maar slaagde hier niet in.

Na rust was het Franeker wat de klok sloeg, Franeker noteerde de ene naar de andere aanval maar was in de eind fase van de aanvallen te onrustig. De grootste kans was voor Luuk Steensma, de sterke aanvaller denderde het zestienmetergebied in en verschafte zichzelf een vrije schietkans, echter behield Steensma het overzicht en bediende Yannick Strampel. Laatste genoemde leek de bal binnen te tikken maar de doelman voorkwam een doelpunt. Als donderslag bij helder hemel kwam de thuisclub op gelijke hoogte. Jan Lyckle Bijlsma leek de zaak onder controle te hebben maar verslikte zich in de rappe aanvaller van SJO FD, die zomaar de 2-2 binnen schoof. 73ste minuut 2-2.
Een minuut later mag Franeker haar handen dicht knijpen als er een miscommunicatie is tussen het hart van de defensie en doelman Randy de Vries. Tot opluchting van de Geel Blauwen belande de bal op de paal. Franeker ging op jacht naar de overwinning, er werd een verdediger uitgehaald en een aanvaller in de persoon van Lennart Feenstra werd als vierde aanvaller geposteerd. Het was  uiteindelijk de doelman van SJO FD die een doeltrap recht in de voeten van Luuk Steensma plaatste. Van ruim 20 meter bedacht Steensma zich geen moment en haalde verwoestend uit. De bal viel diagonaal in de verre hoek. 82steminuut 2-3. Een minuut later werd de wedstrijd beslist. De hard werkende Aristote Lumputu Mvuezolo werd gelanceerd door doelman Randy de Vries. Ari was vele malen eerder bij de bal de doelman van SJO FD, hij omspeelde de keeper en schoof de bal in het lege doel. 83ste minuut 2-4.
Franeker had de score nog hoger kunnen laten oplopen toen Haye Rombout middels een inworp de bal achter de defensie gooide en Ari aan alles en iedereen ontsnapte, ditmaal koos Ari voor de voorzet op de geheel vrijstaande Tseard Boorsma die de bal net niet binnen kon werken.

Desondanks behaalde Franeker een dik verdiende overwinning. “We begonnen niet goed, maar gaande weg namen we de touwtjes stevig in handen. We moeten de wedstrijd in een eerder stadium beslissen, dat het nog spannend werd lag vooral aan ons zelf. De concentratie en scherpte moet 90 minuten goed zijn. We verslappen te vaak in fases waarin we de wedstrijd in handen denken te hebben. Daar ligt een mooie uitdaging, maar deze ploeg is gretig en gaan nog heel ver komen.” Zo zei Chris Alkema na afloop van de wedstrijd.

Opstelling: Randy de Vries, Arjen Zaagema (75ste minuut Lennard Feenstra), Jan Lyckle Bijlsma, Durk Ennema, Jesse Terpstra (45eminuut Lars Koster), Frank van der Zee (62ste minuut Mike Faber), Stefan Ros, Yannick Strampel (85ste minuut Haye Rombout), Aristote Lumputu Mvuezolo, Luuk Steensma en Tseard Boorsma