ST Minnertsga-St.Jacob JO19-1

Onder 19 zaterdag, JO19-1, 1e klasse 29

11 maart 2017 12:30

Remco Bruinsma

Franeker – Aan het weer kan het zaterdag niet gelegen hebben. De mensen konden genieten van het lente zonnetje. Daar moest men het dan ook mee doen want met name in de eerste helft viel er maar weinig te genieten. In de tweede helft revancheerde Franeker zich enigszins en trok alsnog de wedstrijd relatief eenvoudig naar zich toe.

De Franekers moesten het stellen zonder Durk Ennema (ziek) en Rick Beimers (familie omstandigheden). Ondanks het ontbreken van deze heren beschikt Franeker over voldoende kwaliteit om tot goede resultaten te komen. Franeker begon echter onrustig aan de wedstrijd. Door onnauwkeurige passes, maakte Franeker het zichzelf lastig tegen het hardwerkende Minnertsga. Franeker moest al na een kwartier spelen doelman Randy de Vries laten vervangen door Jesse Jaarsma. De Vries, die al geblesseerd aan het duel begon, bleek te veel last van zijn blessure te hebben. Jaarsma toonde zich een waardige vervanger, want koud in het veld moest hij al handelend optreden op een vrije trap van Minnertsga. De Franeker doelman tikte de bal met een katachtige reflex uit het doel. Eenmaal leefde Franeker op, Tseard Boorsma speelde zich zelf vrij. Boorsma kwam in het zestienmetergebied en leek de bal op een schitterende wijze binnen te schieten, maar de onder kant van de lat voorkwam een Franeker voorsprong. Kort hierna verdedigde Minnertsga wild uit. Lars Koster leek de situatie onder controle te hebben, maar verslikte zich in de bal. De rappe aanvaller van Minnertsga kende geen genade en schoot de bal strak tegen de touwen. 37ste minuut 0-1. Vrij wel direct na de openingstreffer roken de gasten bloed, echter was doelman Jesse Jaarsma de situatie meester en zette met een verre uittrap Tseard Boorsma aan het werk. Boorsma soleerde langs de defensie en de doelman van Minnertsga en schoof de bal beheerst binnen. 39ste minuut 1-1. Kort hierna was het Aristote Lumputu Mvuezolo die de achter lijn haalde en Luuk Steensma bediende. De Franeker spits zag zijn inzet gekeerd worden door de doelman van Minnertsga.

In de tweede helft besliste Franeker al snel de wedstrijd. Luuk Steensma nam de thuisclub bij de hand. Hij ontving de bal aan de linkerkant van het zestienmetergebied, baande zich een weg naar binnen en haalde met rechts vernietigend uit. De bal vloog hard tegen de touwen. 49ste minuut 2-1. Een paar tellen later besliste  Aristote Lumputu Mvuezolo de wedstrijd. Met een weergaloze actie omspeelde hij zijn directe tegenstander en schoot de bal tegen de touwen. 51ste minuut 3-1. Waar iedereen dacht dat de Franekers door zouden drukken, nam het gas terug. Mede doordat de gasten op en soms over het randje speelden kwam Franeker maar moeilijk in haar eigen spel. In plaats van de genade klap uit te delen kregen de gasten twee dotten van kansen op de aansluitingstreffer. Eerst schoot de spits van Minnertsga van 2 meter voor het doel hopeloos over, kort daarna was er een prachtige redding van Jesse Jaarsma noodzakelijk om de gasten van het lijf te houden. Een kwartier voor tijd besliste Aristote de wedstrijd. Hij wipte de bal op fraaie wijze over de uitkomende doelman van Minnertsga heen. 75ste minuut 4-1. Kort hierop hield die zelfde doelman Aristote van score na een prachtige individuele actie. Rechtsback Jesse Terpstra stichtte een aantal keren gevaar met een aantal goede voorzetten maar de aanvallers van Franeker konden de geboden kansen niet verzilveren.
De score zou nog wel hoger uitvallen. Aristote Lumputu Mvuezolo eiste hierbij de hoofdrol op. Met een geweldige rush vanaf de middenlijn was hij twee verdedigers te snel af, oog in oog met de doelman rondde Ari bekwaam af. 81ste minuut 5-1.
De mooiste actie van de dag kwam op naam van Yuri Riemersma. Hij speelde zijn tegenstander door de stokken en leverde een afgemeten voorzet af bij Tseard Boorsma die het goede voorwerk van Riemersma niet kon promoveren tot een doelpunt. De kopbal van Boorsma ging rakelings naast.

Franeker wint voor de derde achtereen volgende keer. Trainer Chris Alkema was kritisch na afloop van de wedstrijd maar tevreden met het resultaat “We hebben in deze wedstrijd, maar met name in de eerste helft, ons niveau niet gehaald. Dat kwam door de slordige passes. In de tweede helft hebben we het verschil kunnen maken. ” Door de overwinning op Minnertsga is Franeker de 3e periode goed gestart. “We hebben een goede groep. Er zit veel potentie in deze selectie en de team spirit is goed. We moeten nu zorgen dat we wat meer rust in het spel krijgen, zonder dat de spirit er uit gaat. Een leuke uitdaging”

Komende zaterdag speelt Sc Franeker JO-19 1 een uit wedstrijd in Leeuwarden als het op bezoek gaat bij MKV'29. Aanvang 14.00 uur

Opstelling: Randy de Vries (15e minuut Jesse Jaarsma), Arjen Zaagema, Jan Lyckle Bijlsma, Lars Koster (67e minuut Yuri Riemersma), Haye Rombout (45ste minuut Jesse Terpstra), Frank van der Zee (67ste minuut Lennard Feenstra), Mike Faber, Stefan Ros, Aristote Lumputu Mvuezolo, Luuk Steensma en Tseard Boorsma