Vierde overwinning op rij voor Sc Franeker JO-19 1

1 - 4

Franeker SC JO19-1

Onder 19 zaterdag, JO19-1, 1e klasse 29

18 maart 2017 14:00

Leeuwarden – In januari van dit jaar is de selectie van Franeker JO-19 begonnen aan een nieuw avontuur. Zaterdag werd dat avontuur voortgezet in Leeuwarden op bezoek bij MKV’29. Voor de winterstop werd in eigen huis nog met 2-3 verloren van de Leeuwarders. De Franekers maakten in Leeuwarden hun ambities kenbaar. Franeker overtuigde en gaf de thuisclub het nakijken.

De thuisclub begon fel aan het duel en was geen zins van plan het kaas van het brood te laten eten. Al waren de Franekers daarvan niet onder de indruk. In tegen deel, Rick Beimers zette druk op de Leeuwarder defensie en ontfutselde een verdediger de bal. Beimers kapte vervolgens zijn tegenstander uit en kwam oog in oog met de doelman van MKV, die in eerste instantie nog redding kon brengen maar in de rebound kansloos was. 3e minuut 0-1. Deze bliksem start had een positieve uitwerking op het Franeker collectief. Op een matig bespeelbaar veld combineerde de Franekers er lustig op los. Het sloeg daarin weleens door maar het getuige van de wil om tot voetballende oplossingen te komen. Rechtsback Jesse Terpstra, die een uitstekende wedstrijd speelde, stond aan de basis van één van Franekers mooiste aanvallen. Middels diverse combinaties leek Terpstra aanvaller Rick Beimers een vrije doortocht naar vijandelijke doel te bezorgen. De defensie van MKV kon dit ternauwernood voorkomen. In de omschakeling was het Stefan Ros die een tegenstoot onschadelijk maakte en direct Rick Beimers instelling bracht. Op schitterende wijze verschalkte Beimers zijn tegenstander en schoot hij de bal onberispelijk tegen de touwen. 11e minuut 0-2. In de periode hierna bleef Franeker de bovenliggende partij en dook het diverse malen gevaarlijk op voor het vijandelijk doel. Het hard werkende en bij vlagen goed spelende Franeker leek de wedstrijd al voor rust te beslissen. Een werkelijk fantastische cross bal van controlerende middenvelder Frank van der Zee bereikte Rick Beimers, Beimers bekroonde deze schitterende aanval met een fraai doelpunt. 28ste minuut 0-3. Daarmee was een glaszuivere hattrick van Man of the Match Rick Beimers een feit.  Een slordig moment in de Franeker defensie leverde MKV enkele minuten later een hoekschop op. Franeker leek de bal te kunnen verwerken maar deed dit niet goed. De afvallende bal werd opgepikt door een speler van MKV die tussen drie Franeker spelers mocht uithalen en de bal op fraaie wijze achter doelman Randy de Vries in het doel deponeerde. 33ste minuut 1-3. Franeker vergat, ondanks de vele kansen, de wedstrijd nog voor rust definitief op slot te gooien.

In de rust werden de puntjes op de i gezet en in de tweede helft trok Franeker de touwtjes stevig aan. De thuisclub kwam niet of nauwelijks meer in het hoofdstuk voor. Franeker voetbalde er lustig op los en creëerde legio kansen in de tweede helft. Tseard Boorsma was direct na rust dichtbij de vierde treffer. Het leek een kopie van de aanval die Ajax donderdag op de mat legde tegen Fc Kopenhagen. Rick Beimers gaf de bal net als Hakim Ziyech met links voor, Boorsma dook alla Kasper Dolberg op voor het doel, maar evenals de doelman van Kopenhagen wist de doelman van MKV op miraculeuze wijze redding te brengen. De in de tweede helft voor Luuk Steensma ingevallen Aristote Lumputu Mvuezolo snelde enkele malen langs zijn tegenstander en kon enkel worden afgestopt doormiddel van overtredingen. Franeker was heer en meester maar was in de eind fase van de aanvallen niet zuiver in de passes of verzuimde de kansen af te rondden. Franeker dacht in de 70ste minuut een strafschop te krijgen toen Aristote om ver werd geduwd op het moment dat hij een voorzet van Frank van der Zee leek binnen te koppen. De scheidsrechter floot wel maar gaf een doeltrap. Een paar minuten later een identieke situatie. Opnieuw was Frank van der Zee de aangever en was Aristote het eindstation. Ook nu werd de rappe aanvaller tegen de grond gewerkt, wederom klonk het fluitje van de scheidsrechter die nu wel naar de stip wees. Frank van der Zee nam plaats achter de bal en schoot beheerst binnen. 76ste minuut 1-4. Ook hierna kregen de Franekers nog voldoende kansen maar vergat het de marge te vergroten en het vertoonde spel te belonen.

De einduitslag mag dan wel mager zijn uitgevallen, over het vertoonde spel kan men in ieder geval tevreden zijn. Franeker speelde na de winterstop tot dusver vier competitie duels en wist alle vier wedstrijden om te zetten in een overwinning. De Franekers zijn nu medekoploper in de 3e periode en zijn naar de vierde plaats op de reguliere stand van de ranglijst gestegen doordat concurrent Leeuwarden Zwaluwen verloor van Sc Berlikum (2-4). Trainer Chris Alkema was blij met het vertoonde spel en het eind resultaat “We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog niet. Het spel was wel vele malen beter als vorige week. We moeten dan nog even zakelijk worden in het benutten van kansen. Ik vind dat we daar te laconiek mee omgaan. Het eind resultaat mag er echter zijn en er moet ook iets te wensen over blijven. Zaterdag wacht ons Blauw Wit, daar moeten we ons nu weer op focussen”

Aanstaande zaterdag 11.30 uur Sc Franeker A1 – Blauw Wit’34 A2.

Opstelling: Randy de Vries, Jesse Terpstra (67ste minuut Yuri Riemersma) Jan Lyckle Bijlsma, Arjen Zagema ©, Lars Koster, Frank van der Zee, Mike Faber (69ste minuut Lennard Feenstra), Stefan Ros, Tseard Boorsma, Luuk Steensma (45ste minuut Aristote Lumputu Mvuezolo) en Rick Beimers.