Sc Franeker Jo19-1 bindt ook Blauw Wit’34 aan zegekar

Blauw Wit '34 JO19-2

Onder 19 zaterdag, JO19-1, 1e klasse 29

25 maart 2017 11:30

Mark Ypma

Franeker – Het mag dan wel tegen laag vlieger Blauw Wit’34 zijn, maar de mannen van Sc Franeker Jo19-1 haalde zaterdag flink uit. Anders dan dat de uitslag zal doen vermoeden gaf het Leeuwarder Blauw Wit’34 zich niet zonder slag of stoot gewonnen. De gasten legde veel energie in de wedstrijd maar de thuisclub bleek kwalitatief beter en lieten een aantal fraaie treffers noteren.

De Franekers zijn op een missie en lijken op de weg naar de gestelde doelstelling geen genade te hebben met de tegenstanders die zij op hun weg tegen komen. Franeker begon uiterst fanatiek aan de wedstrijd, al na enkele seconden hadden de Franekers succes. Aanvalsleider Tseard Boorsma zette goed door en lanceerde Aristote Lumputu Mvuezolo die zijn tegenstander te snel af was en de uitkomende doelman kansloos liet. 1e minuut 1-0. De Franekers hadden het gaspedaal diep ingedrukt en lieten de gasten zien dat er vandaag niks te halen viel in Franeker. Een schitterende aanval over de linkerkant van het veld kwam bij Tseard Boorsma die het zestienmetergebied in snelde, hij behield het overzicht en bediende de goed meegelopen aanvoerder Arjen Zagema die de bal tegen de touwen schoot. 5e minuut 2-0. Dat de schade voor de Leeuwarders in de eerste tien minuten niet groter was is vooral te danken aan het goede keeperswerk van de Blauw Wit doelman. Na de openingsfase pakten de gasten de draad weer op. De Leeuwarders speelden gretig en probeerden Franeker het voetballen onmogelijk te maken door vroeg druk te zetten. Ruim twintig minuten na de openingsfase besliste Franeker het duel definitief. Een schitterende steekpass van Lars Koster zette Rick Beimers aan het werk. Beimers leverde een puntgave voorzet af welk op waarde werd geschat door Aristote Lumputu Mvuezolo die de bal als een granaat tegen de touwen kopte. 27ste minuut 3-0. Als Franeker met meer concentratie en secuurder in de passes was geweest dan had Franeker de gasten al voor rust naar de slachtbank kunnen leiden. Moet gezegd dat het ook de verdiensten van de Leeuwarders waren die er alles aan deden om het de Franekers moeilijk te maken.

Direct na de rust had Franeker opnieuw binnen een minuut een enorme mogelijkheid. Ook nu was het Aristote Lumputu Mvuezolo die opdook voor het doel van Blauw Wit’34 maar nu schoot de razend snelle aanvaller naast. Kort hierna was er wederom een enorme kans voor de thuisclub nu had Luuk Steensma het vizier niet op scherp. Hoewel Aristote Lumputu Mvuezolo niet zijn beste wedstrijd speelde, liet hij zijn kwaliteiten zien. Hij snelde langs zijn tegenstander op de achterlijn, behield het overzicht en trok de bal voor het doel waar misschien wel de beste man van het veld zijn schoen tegen de bal zette, Tseard Boorsma schoot de bal overtuigend binnen. 53ste minuut 4-0. In de fase hierna vielen er een aantal fraaie aanvallen te noteren van de thuisclub. Toen de ongrijpbare Tseard Boorsma zijn tegenstanders weer eens te snel af was, volgde er een kopie van de tweede treffer uit de eerste helft. Ook nu was het aanvoerder Arjen Zagema die goed was meegelopen, Boorsma behield het overzicht en bediende Zagema die zijn tweede treffer van de dag mocht aantekenen. 69ste minuut 5-0. Franeker belande hierna in een slordige fase. Iets wat misschien bij de stand hoort maar niet aantrekkelijk is voor het aanwezige publiek. Blauw Wit profiteerde optimaal. 72ste minuut 5-1. Twee minuten later werd de marge weer op vijf gezet. Frank van der Zee mocht aan de zijkant van het zestienmetergebied een vrijetrap nemen, waar iedereen, inclusief de doelman, een voorzet verwachtte verraste Van der Zee door de bal in de korte hoek binnen te schieten. De doelman zat er nog wel aan maar kon een treffer niet meer voorkomen. 74ste minuut 6-1. Ondanks het doelpunt bleven de Franekers slordig, terwijl de gasten nog wel een doelpuntje mee wilde pikken. Het ging mis in de Franeker opbouw, niemand voelde zich geroepen het foutje te herstellen waardoor de aanvaller van Blauw Wit vogeltje vrij op doelman Randy de Vries af mocht gaan en binnen schoot 78ste minuut 6-2. Het slotakkoord was echter voor de Franekers. Frank van der Zee legde een hoekschop op het hoofd van Aristote Lumputu Mvuezolo die o.a. met twee doeltreffende kopballen zijn hattrick compleet maakte. 85ste minuut 7-2. Een paar tellen later was Frank van der Zee opnieuw de aangever en nu was het aanvoerder Arjen Zagema die zijn hattrick compleet maakte. Voor Zagema, die naar eigen zeggen de afgelopen vier seizoenen niet meer had gescoord, was dit persoonlijk succesje een kers op de taart. 88ste minuut 8-2.

Door de klinkende 8-2 overwinning op Blauw Wit’34 heeft Sportclub Franeker Jo19-1 voor de vijfde op een volgende wedstrijd weten te winnen. Daarmee toont het aan dat het groeiende en gebrand is om een prijs te pakken dit jaar. Die prijs moet de nacompetitie worden met promotie als absolute hoofdprijs. “We kijken van wedstrijd tot wedstrijd, of ze nou bovenaan of onderaan staan. Wij zijn niet in de positie om een tegenstander te onderschatten. Willen wij een prijs pakken, dan moeten we nog vier keer vlammen. Elke wedstrijd moeten wij vol passie maar geconcentreerd spelen. Aankomende zaterdag spelen we de derby in en tegen Harlingen, dat moet een extra motivatie zijn om tot een goed resultaat te komen” Aldus trainer Chris Alkema

Aanstaande zaterdag 15.00 uur; FC Harlingen – Sc Franeker.

Opstelling: Randy de Vries, Jesse Terpstra (45ste minuut Luuk Steensma) Jan Lyckle Bijlsma, Durk Ennema, Lars Koster (Haye Rombout 75ste minuut), Frank van der Zee, Stefan Ros, Arjen Zagema ©, Aristote Lumputu Mvuezolo Tseard Boorsma, en Rick Beimers (Yuri Riemersma 62ste minuut).