Jo19-1 heer en meester in derby tegen fc Harlingen

0 - 9

Franeker SC JO19-1

Onder 19 zaterdag, JO19-1, 1e klasse 29

1 april 2017 15:00

Harlingen – De rivaliteit tussen Harlingen en Franeker is niet meer van wat het geweest is. Bij een aantal spelers van Franeker leeft het gevoel nog wel degelijk, maar enkele kennen de bijnaam Klokkendief of Tobbedansers niet. De spelers die daar niet van op de hoogte waren, werden bij geschoold. Maar de echte derby koorts bleef uit, daarvoor was het krachtsverschil tussen fc Harlingen jo19-1 en Sc Franeker jo19-1 te groot.

Aanvankelijk begon rode lantaarndrager fc Harlingen niet slecht aan de wedstrijd tegen runner up Sc Franeker. Het waren echter de gasten die binnen een minuut op voorsprong hadden kunnen komen. Aristote Lumputu Mvuezolo snelde langs een aantal tegenstanders en kwam in kansrijke positie, zijn inzet miste echter kracht. Hierna had de Harlinger defensie het voorzien op technisch vaardige en razend snelle Aristote Lumputu Mvuezolo, hij moest een aantal forse overtredingen verwerken. In het eerste kwartier legde de gastenheren veel energie in de wedstrijd, zonder dat het tot kansen kwam. Franeker kreeg daar in tegen diverse mogelijkheden. Na de zoveelste overtreding op Aristote verdiende Franeker opnieuw een vrije trap. Rick Beimers bracht de bal in en Stefan Ros promoveerde de voorzet tot doelpunt. 12e minuut 0-1. Een paar minuten later was het werom raak. Nu ontsnapte spits Tseard Boorsma, hij behield het overzicht en bediende Aristote Lumputu Mvuezolo die bij de tweede paal doel trof. 16e minuut 0-2. Franeker legde een aantal fraaie aanvallen op de mat en creëerde legio kansen. Luuk Steensma gaf een schitterende steekpass op Tseard Boorsma, de Franeker spits benutte de geboden kansen. 28ste minuut 0-3. Nog voor rust liepen de gasten verder uit. Frank van der Zee stuurde Rick Beimers weg. Beimers rondde overtuigend af. 37ste minuut 0-4. Hoewel Harlingen niet bij machte was om Franeker het vuur aan de schenen te leggen, speelden de Franeker Klokkendieven een goede en geconcentreerde eerste helft.

De tweede helft was amper begonnen of Luuk Steensma werd weggestuurd door Stefan Ros, Steensma behield het overzicht en gaf een afgemeten voorzet op Tseard Boorsma die koelbloedig de bal tegen de touwen schoot. 46ste minuut 0-5. Aanvankelijk bleef Franeker in de tweede helft het tempo hoog houden en bij vlagen goed voetballen. Frank van der Zee gaf het bewijs van een geconcentreerd spelend Franeker. Hij Schoof de bal na een afgeslagen hoekschop met uiterste precisie in de hoek. 54ste minuut 0-6. Tot dan toe speelde Franeker goed en geconcentreerd. Na een uur spelen ebde het tempo en de concentratie weg. Hierdoor werd het spel van de Franekers slordig. Iets wat misschien bij de stand hoort, maar zeker geen bijdrage leverde aan het wedstrijdbeeld. Wel zouden de Franekers de score verder opvoeren. Frank van der Zee bracht Tseard Boorsma instelling. De spits die elke week beter lijkt te worden, schoot beheerst raak. 71ste minuut 0-7. Tien minuten voor tijd werkte centrale verdediger Jan Lykle Bijlsma een hoekschop van Rick Beimers tegen de touwen. 79ste minuut 0-8. Het slotakkoord was voor Tseard Boorsma hij bekroonde een uitstekende actie van Mike Faber met een doelpunt. 84ste minuut 0-9. Hoewel Franeker hierna nog diverse mogelijkheden kreeg bleven de dubbele cijfers Harlingen bespaard.

Ook het zesde competitie duel van dit kalender jaar werd winnend afgesloten. Hierdoor gaat Franeker op basis van het doelsaldo aan de leiding in de 3e periode en is daarmee ook kampioen Sc Stiens voorbij gestevend in 2017. Volgens trainer Chris Alkema gaat het nu pas echt beginnen “Met name over de eerste helft ben ik dik tevreden, na een uur spelen zakte de concentratie wat weg en werden we slordig. Maar het resultaat mag er zijn. De laatste drie wedstrijden krijgen we twee directe concurrenten, zaterdag is de eerste thuis tegen Leeuwarden Zwaluwen. Nu gaat het pas echt beginnen en daar heb ik heel veel zin in”.

Opstelling: Randy de Vries, Arjen Zagema © (60ste minuut Jesse Terpstra), Jan Lyckle Bijlsma, Durk Ennema, Luuk Steensma (Yuri Riemersma 60ste minuut), Frank van der Zee, Stefan Ros, Aristote Lumputu Mvuezolo (Lars Koster 45ste minuut), Tseard Boorsma, en Rick Beimers.