96'

Onder 19 zaterdag, JO19-1, 1e klasse 29

8 april 2017 12:30

Michel de Boer

Franeker – Het was zeker geen hoogstaande wedstrijd, maar spannend was het zeker. De eerste echte test voor Sc Franeker Jo19-1. Na de winterstop behaalde zij de volle buit. Tegen Leeuwarder Zwaluwen ging het een stuk moeizamer, maar op karakter wisten de Franekers de punten in eigen huis te houden.

De gasten uit Leeuwarden begonnen ontspannen aan het duel en hadden in de openingsfase het initiatief. Franeker begon weifelend en was geen schim van de wedstrijden die het tot dusver onder leiding van trainer Chris Alkema en leider Micheal Ter Hoeve hadden gespeeld. Na de openingsfase liet de thuisclub zich ook zien op de helft van de gasten. Rick Beimers ontving de bal in het zestienmetergebied en trok naar binnen. Hierbij werd hij onreglementair naar de grond gewerkt en scheidsrechter De Boer wees naar de stip. Centrale verdediger Durk Ennema ontfermde zich over de bal en schoot vanaf elf meter overtuigend raak. 12e minuut 1-0. Hiermee kwamen de Franekers tegen de verhoudingen in op voorsprong. Hierna leek Franeker de draad op te pakken, zeker toen enkele minuten later Stefan Ros de bal van Aristote ontving op zo’n twintig meter van het vijandelijk doel. Ros beproefde zijn geluk met een bekeken schot en met succes. Hij liet de bal op fraaie wijze, buiten het bereik van de doelman, in de boven hoek vallen. 15e minuut 2-0. Hiermee leek Franeker, ondanks een moeizame openingsfase, al vroeg de schaapjes op het droge te hebben. In de fase hierna vergaten de Franekers de score op te voeren. Er waren voldoende mogelijkheden maar de scherpte in de afronding ontbrak. Na een klein half uur spelen kroop er gemakzucht in het spel van de thuisclub. Onrustig spel en foutieve passes zorgden er voor dat Zwaluwen in de wedstrijd bleef. Daarnaast verdween de drive, te veel spelers speelden onder hun niveau waardoor Franeker tegenstander van zich zelf werd. Hiervoor kreeg Franeker de rekening gepresenteerd.
Zwaluwen profiteerde van een slippertje in de defensie van de thuisclub, tot overmaat van ramp was het Durk Ennema die de bal achter zijn eigen doelman werkte. 37ste minuut 2-1. Een minuut later had Franeker de wedstrijd moeten beslissen. Aanvoerder Arjan Zagema kwam samen met Tseard Boorsma op de doelman van Zwaluwen af. Zagema ging voor eigen succes maar zag zijn inzet gekeerd worden door de doelman van Zwaluwen. In plaats van de marge weer op twee te zetten moest Franeker de gelijkmaker incasseren. Op slag van rust leek een vrije trap aan alles en ieder voorbij te gaan. Maar bij de tweede paal dook een speler van Zwaluwen op. In buitenspel positie kopt hij de gelijkmaker tegen de touwen. De buitenspel situatie was de leidsman ontgaan en keurde de treffer ondanks een vlagsignaal toe aan de gasten. 44ste minuut 2-2.

In de tweede helft verscheen een strijdbaar Franeker binnen de lijnen. Hoewel het spel nog niet het niveau haalde van de afgelopen weken was de drive wel terug. Zwaluwen kwam er na rust niet of nauwelijks meer uit, terwijl Franeker steeds vaker opdook in het zestienmetergebied van de Leeuwarders. Het doelpunt kon dan ook niet uitblijven. Toen Rick Beimers de bal ontving van Tseard Boorsma, toonde Beimers zijn vaardigheden. Met diverse lichaamsbewegingen zette hij de Leeuwarder defensie op het verkeerde been en schoot de bal beheerst tegen de touwen. 69ste minuut 3-2. Een paar minuten later besliste Franeker het duel. Durk Ennema stuurde Luuk Steensma weg. Hij maakte zich sterk en kwam tussen drie verdediger oog in oog met de doelman. Steensma schoof de bal rustig onder de doelman door. 76ste minuut 4-2. Hiermee was de wedstrijd gespeeld en was de tussenstand op basis van de tweede helft dik verdiend. De klok gaf 90 minuten aan en het wachten was op het laatste fluitsignaal. Inmiddels waren we aanbeland in de vierde minuut van de blessuretijd. De gasten kregen een hoekschop, deze werd met de hand verlengt door een Zwaluw speler en viel voor de voeten van de spits van Zwaluwen die het gekregen cadeautje uitpakte. 94ste minuut 4-3. Ineens was het weer spannend, zeker omdat de leidsman nog langer liet doorspelen. Een minuut later kreeg Zwaluwen een vrijetrap op de rand van het zestienmetergebied. Alles wat Franeker was hielt zijn hart vast. De vrijetrap belande tot opluchting van de Franekers in de muur. In de tegenstoot was het Mike Faber die de bal veroverde in het zestienmetergebied van Zwaluwen en uiterst cool de bal tegen de touwen schoot. 96ste minuut 5-3. Na 98 minuten spelen floot de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd.

De wedstrijd kende een knotsgekke slotfase. In acht minuten blessuretijd werd er nog tweemaal gescoord. Hoewel de Franekers niet hun gebruikelijke niveau haalden waren zij met name de tweede helft duidelijk de sterkste. Door de zege hebben de Franekers nu zeven wedstrijden op rij winnend afgesloten. De Franekers scoorden daarin gemiddeld 5,5 doelpunten per wedstrijd.

“We kwamen tegen de verhoudingen in op een 2-0 voorsprong. Ik miste bij een aantal spelers de absolute drive en de wil om te winnen. Als wij niet 100% de wedstrijd in gaan krijgen wij het tegen iedereen moeilijk, doen we dat wel, dan zijn wij bijna niet te verslaan” Aldus trainer Chris Alkema.

De komende twee weekenden is Jo19-1 vrij. Op zaterdag 29 april speelt Franeker in IJlst tegen IJVC/Blauwhuis.