Assist: Durk Ennema

Onder 19 zaterdag, JO19-1, 1e klasse 29

29 april 2017 10:30

Onbekend

Franeker – Het was zaterdag niet alleen het weer wat zorgde voor vrolijke gezichten bij de Jo19 van Sportclub Franeker. Het vlaggenschip ging op bezoek bij IJVC in IJlst, waar het in de tweede helft een galavoorstelling weg gaf. Jo19-2 speelde thuis tegen H’veense Boys en wisten een achterstand na rust om te buigen in een overwinning waardoor promotie hen niet meer kan ontgaan.

De twee weken rust hebben zeker niet voor zand in de motor van Jo19-1 gezorgd. Franeker begon goed aan het duel. Toch moest de ploeg even slikken toen IJVC na elf minuten spelen op een 1-0 voorsprong kwam. De gasten raakten echter niet van slag en bleven volharde in het zoeken naar de voetballende oplossingen. Franeker werd wel gevaarlijk maar het vizier stond in de eindfase van de aanvallen nog niet op scherp. Pas na dik een half uur spelen was het spits Tseard Boorsma die uit een scrimmage de gelijkmaker liet aantekenen, het zal vast en zeker niet het mooiste doelpunt uit de carrière van Boorsma zijn. 32ste minuut 1-1. De Franekers zouden nog voor rust op voorsprong komen, maar thuisclub IJVC verdiend zeker een compliment want zij voetbalde voor rust goed mee en hielden de rijen goed gesloten. Na een prachtige steekpass van Stefan Ros brak Aristote Lumputu Mvuezolo door de defensie van IJVC, hij behield het overzicht en bediende Rick Beimers die simpel binnen kon tikken. 38ste minuut 1-2. Voor rust viel er nog een fenomenale aanval te noteren, opnieuw was het Rick Beimers die aan het einde stond van deze aanval maar zijn treffer werd nu geannuleerd door dat hij zijn medespeler coachte met “laat gaan” en dat mocht volgens de arbiter niet.

In de tweede helft nam Franeker de touwtjes stevig in handen. Eerst was het Jan Lyckle Bijlsma die een hoekschop van Frank van der Zee promoveerde tot doelpunt. 55ste minuut 1-3. Wie dan denkt dat IJVC achterover ging leunen heeft het mis. Franeker vergat de vierde treffer te maken en liep prompt tegen de aansluitingstreffer van de gastheren aan. 61ste minuut 2-3. Hierna ging de gaskraan bij de Franekers helemaal open. Als een wervelwind gingen de geel blauwen over het veld. Eerst was er een fantastische actie van Rick Beimers, hij zag zijn inzet nog gekeerd maar de rebound was voor de attente Tseard Boorsma. 68ste minuut 2-4. Dan volgt een van de mooiste aanvallen van de dag, met combinaties, één-tweetjes en een schitterende steekpas van Bijlsma op Boorsma. De Franeker spits faalde niet in de afronding. 71ste minuut 2-5. Direct vanaf de aftrap was Boorsma attent, hij onder schepte de bal en schoot beheerst binnen. 71ste minuut 2-6. Een paar minuten later promoveerde Mike Faber een voorzet van Rick Beimers tot doelpunt. 79ste minuut 2-7.
Het hoge tempo wat Franeker hanteerde zorgde voor kramp momenten bij twee Franekers. Maar ondanks de pijntjes kwam de ploeg nog een keer goed door. De inmiddels naar voren geschoven Durk Ennema perste er een fantastische loopactie uit, behaalde de achterlijn en legde de bal keurig terug op Rick Beimers die binnen schoot. 90ste minuut 2-8.

Doordat Foarut/Dronrijp en Sc Bolsward verloren is Sc Franeker zeker van nacompetitie om promotie. De ploeg begon na de winterstop als 7e op de ranglijst en is door acht overwinningen uit even veel wedstrijden gestegen naar de 2e plaats.

IJVC kwam sterker voor de dag dan gedacht, maar wij gingen daar goed mee om. Met name in de tweede helft hebben we prachtige combinaties en acties gezien. We zijn nog steeds groeiende. Maar de nacompetitie is gehaald en dat was de doelstelling. Zaterdag willen we de tweede plaats ook veilig stellen en daarna gaan we ons klaar maken voor het toetje” Aldus trainer Chris Alkema.

De jongens van Jo19-2 stonden bij rust nog met 1-2 achter tegen Heerenveense Boys. Maar na de pauze wisten de mannen van Hielke Roggeveen en Febo Roosenburg de zaak om te keren en wonnen uit eindelijk met 3-2. Door deze overwinning is Jo19-2 gepromoveerd naar de 1e klasse. Weten de jongens de resterende twee competitie ook nog winnend af te sluiten dan eindigen zij als nummer twee achter kampioen Heerenveen.