86'

Onder 19 zaterdag, JO19-1, 1e klasse 29

6 mei 2017 13:30

IJkema, J.P.

Franeker – Lang was Sc Bolsward een concurrent voor Sc Franeker maar op de laatste speeldag viel er voor de gasten niks meer te winnen doordat de ploeg uit de Hanzestad in de slotfase van de competitie te veel punten liet liggen. De Franekers stoomde daar in tegen door en klommen op naar de 2e plaats in de eindstand van de reguliere competitie.

Door de verassende nederlaag van Stiens tegen Dronrijp/Foarut kon Franeker kampioen worden van de tweede seizoenshelft. Het leverde Franeker dan wel niet de gewenste kampioenschaal op, de ploeg kreeg wel de complimenten. Hoewel er afgelopen zaterdag met name in de eerste helft niet hoogstaand werd gevoetbald.

De Franekers kregen binnen vijf minuten wel twee 100% kansen maar het vizier stond niet op scherp. Moet gezegd dat bij het creëren van de kansen een hoofdrol was weggelegd voor B- junior Sander Hoekstra. Vervolgens zakte het niveau van de wedstrijd tot een bedenkelijk niveau. Tot Aristote Lumputu Mvuezolo onreglementair naar de grond werd gewerkt in het zestienmetergebied waardoor de scheidsrechter naar de stip wees. Durk Ennema nam plaats achter de bal, de steunpilaar van de Franekers schoot de bal vervolgens op schitterende wijze in de winkelhaak. 36ste minuut 0-1.

Na de pauze haalde Franeker nog niet het gewenste niveau maar voerde het tempo wel wat hoger op. Daar hadden de gasten geen antwoord op. Na een klein uur spelen was het Jan Lyckle Bijlsma die de wedstrijd op aangeven van Tseard Boorsma de wedstrijd besliste. 59ste minuut 2-0. De inmiddels ingevallen B- Junior Siard Bloemsma zorgde met een afstandsschot voor Franekers
100ste doelpunt van het seizoen. 68ste minuut 3-0. Daar waar iedereen dacht dat Durk Ennema de mooiste van de dag had gemaakt kwam Tseard Boorsma nog even om het hoekje kijken. Na een goede aanval schoot hij de bal diagonaal in de winkelhaak. 74ste minuut 4-0. Ondertussen testte Aristote Lumputu Mvuezolo de kwaliteit van de deklat nog even, door de bal hard op de lat te schieten. Vlak voor tijd was het diezelfde Aristote die Tseard Boorsma vrij voor de keeper zette, de Franeker spits faalde niet en bracht de eindstand in de 86ste minuut op 5-0.

De Franekers sluiten daarmee de reguliere competitie af met een indrukwekkende reeks. Na de winterstop werden alle negen wedstrijd gewonnen met een doelgemiddelde van 5,77 doelpunten per wedstrijd. “Een 100% score, de doelstelling is gehaald. Nu kijken wat de nacompetitie ons brengt. Maximaal vijf wedstrijden en minimaal twee. Een leuk toetje” Aldus trainer Chris Alkema. Aankomende zaterdag wacht de eerste nacompetitie wedstrijd om promotie naar de hoofdklasse.

De Franekers gaan dan op bezoek bij vv Hardegarijp.