SC Franeker ontvangt ARAG FairPlay - SC Franeker

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

SC Franeker ontvangt ARAG FairPlay

SC Franeker ontvangt ARAG FairPlay

Scheidsrechterscommissie SC Franeker bereikt elitestatus.

Op zaterdag 25 maart 2017 heeft de scheidsrechterscommissie van SC Franeker, bij een druk bezochte ceremonie, uit handen van betaald voetbalscheidsrechter Erik Braamhaar het ARAG FairPlay certificaat ontvangen. Dit certificaat is een keurmerk voor het hebben en voeren van een professioneel en veilig scheidsrechtersbeleid. Namens de volledige commissie heeft voorzitter Mick Brants het certificaat in ontvangst genomen.

Elite

De scheidsrechterscommissie van SC Franeker behoort met het behalen van het certificaat tot de elite van Nederland op het gebied van scheidsrechtersbeleid. In Nederland zijn 68 verenigingen met een dergelijk certificaat, in Friesland is SC Franeker pas de derde vereniging met dit certificaat. Om het in perspectief te plaatsen moet opgemerkt worden dat er in Nederland meer dan 2.500 veldvoetbal verenigingen zijn. Minder dan 2,5% van de verenigingen in Nederland heeft dus een scheidsrechtersbeleid dat voldoet aan de criteria van het ARAG FairPlay certificaat. Er mag dus met recht gesproken worden van een elitestatus.

Enthousiasme

Het oprichten van de scheidsrechterscommissie was de laatste stap in de ontwikkeling van het scheidsrechtersbeleid binnen SC Franeker. Mick Brants stapte in 2012, als dertien jarige mannetje, naar de club toe en gaf aan dat in zijn ogen het scheidsrechtersbeleid een “zooitje” was. Er waren op dat moment slechts zes verenigingsscheidsrechters zonder verdere organisatie. Onder leiding van Mick Brants is er toen de fundering gelegd voor een professionaliseringsslag binnen het scheidsrechtersbeleid van de club. De eerste resultaten werden zichtbaar toen er in 2014 een verdubbeling was gerealiseerd van het aantal verenigingsscheidsrechters. In het voorjaar van 2016 is er besloten tot het oprichten van een scheidsrechterscommissie om de laatste stappen te kunnen zetten en de ambities te verwoorden. De scheidsrechterscommissie bestaat naast Mick Brants uit Bertus Molenaar, Maikel Baar, Mark Ypma en Thijs Span. Vanaf de zomer van 2016 heeft de scheidsrechterscommissie een scheidsrechtersbestand van 23 opgeleide verenigingsscheidsrechters, waarbij het merendeel onder de 21 jaar oud is. Dit is een stijging van 400% ten opzichte van 2012. Dat het fluiten leeft binnen de club blijkt ook wel uit het feit dat twee leden van de commissie op zestien jarige leeftijd gestopt zijn met voetballen om zich volledig op het fluiten te richten.

Regionale functie

De scheidsrechterscommissie van SC Franeker heeft de centrale ligging in de regio het laatste jaar ingezet om ook een centrale rol op zich te nemen om ook verenigingen in de buurt te ondersteunen bij het ontwikkelen van scheidsrechtersbeleid. Dit is onder meer gerealiseerd door het organiseren van scheidsrechters cursussen onder vlag van de KNVB, waarbij er scheidsrechters van Harlingen tot Veendam opgeleid zijn tot (verenigings)scheidsrechter. De ambitie van de scheidsrechterscommissie is om ook in de toekomst een dergelijke functie te blijven uitoefenen en daarmee in wezen een ROC wil worden. De expertise, locatie en faciliteiten lenen zich hier uitstekend voor. De scheidsrechterscommissie van SC Franeker heeft de ambitie om bij te dragen aan de ontwikkeling van goed opgeleide scheidsrechters in de gehele regio Noordwest Friesland.

Durf te fluiten

Keerzijde van de medaille voor de scheidsrechterscommissie SC Franeker is dat de scheidsrechters zo ver opgeleid zijn dat ze uitstromen naar de KNVB en dus minder kunnen fluiten op de club. Op dit moment bedraagt het percentage dat uitstroomt zo’n 20%. Uitdaging is dus om de instroom van nieuwe, op te leiden, scheidsrechters af te stemmen op de uitstroom. Dit is een probleem dat bij veel verenigingen bestaat. Hiertoe is gestart met een wervingscampagne die ook bij ARAG en de KNVB met veel enthousiasme is ontvangen. Op dit moment is de campagne uitgerold in Franeker en bij de direct omliggende verenigingen, maar het ziet er naar uit dat het mogelijk op grotere schaal navolging krijgt. De commissie hoopt dat vele jongens en meisjes de uitdaging uit durven te gaan en bij hun eigen verenigingen gaan fluiten. Want zonder scheidsrechter, geen voetbal!

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!