3 - 2

Franeker SC 1

Groep 2 25

14 september 2019 14:30

Franeker – Een interessant treffen tussen SDS en SC Franeker die onderling mochten uitmaken wie door zou stromen in knock-out fase van het beker toernooi. De andere poulewedstrijd tussen Beetgum en SC Berlikum zou pas interessant worden wanneer Franeker en SDS gelijk zouden spelen en Berlikum met minimaal 5 doelpunten verschil zou winnen. Zover zou het niet komen, SC Franeker hielp SDS in de wedstrijd en vergat zichzelf te belonen.

In de eerste helft en dan met name het eerste half uur liet SDS zien dat het over een goed voetballende ploeg beschikt en dat Franeker op alle fronten de baas was. De Franeker verdediging werd al snel opgejaagd alvorens men kon denken aan opbouwen en afvallende ballen waren allemaal voor de gastheren. Na 3 minuten spelen werd het eerste waarschuwingsschot op Franeker doel gevuurd vanaf een metertje of 30 en zag keeper Jesse Hogendorp de bal net over de lat zeilen. Franeker liet zich terugdringen en had geen antwoord op de bezieling van SDS die het in de wedstijd legde. De 1-0 liet niet lang op zich wachten, een te slappe breedtepass van Ymke Brijker werd door spits Lourens vd Pol onderschept en hij wist simpel Hogendorp te passeren. In de 20ste minuut was het wederom raak voor SDS toen het een vrije trap kreeg toegekend van de leidsman op een metertje of 20. De vrije trap werd in eerste instantie nog in de muur geschoten maar werd vervolgens opgepikt door Habtamu de Hoop die vrij mocht binnenschieten, 2-0. De Franekers wisten dus dat het aan bak moest om er nog een mooie wedstrijd van te maken. Na een half uur te hebben gespeeld kroop het meer en meer uit hun schulp en werd de lange bal die tot dan veel werd gehanteerd ingewisseld door meer combinatievoetbal. Het eerste gevaar kwam van de voet van Rob Postma, hij mocht vanaf rechts naar binnen komen en vervolgens uithalen maar keeper Toering wist de bal bij de eerste paal nog net te keren. Vervolgens was het de beurt aan Gerlof Dijkstra, via een mooie één-twee probeerde hij de sluitpost met een bekeken schot in de verre hoek te verschalken maar wederom kon Toering redding brengen. In de 42ste minuut kwam de verdiende aansluitingstreffer, Jeffrey Guertin mocht aanleggen voor een vrije trap vanaf 25 meter en krulde deze prachtig binnen, 2-1. Nog voor de theepauze was er nog een mogelijkheid om de stand gelijk te trekken maar spitsen Dijkstra en Guertin wachten te lang om de trekker over te halen waardoor de verdediging van SDS kon opruimen.

In het tweede bedrijf liet Franeker zien waar men toe in staat is wanneer er gevoetbald wordt naar de mogelijkheden die het team beschikt. De ingevallen Sander Hoekstra liet zien dat hij beschikt over de juiste skills en drive, wanneer de jonge speler aankomende tijd nog iets wat meer body gaat kweken gaat het team van trainer Werkhoven hier nog veel plezier aan beleven. De schwung kwam in de ploeg en een aantal prima kansen werden gecreëerd.  De gastheren werden met de rug tegen de muur gedwongen en het was dan ook de vraag wanneer de gelijkmaker op het scorebord kwam. Als eerste mocht Postma uithalen na een mooie aanval waarop de keeper nog antwoord had maar uit de rebound was het Sander Hoekstra die meende de 2-2 te maken maar zag hij zijn inzet op de lat belanden. De grootste mogelijkheid hierna kwam op naam van Dijkstra, hij werd vanaf de rechterzijde bediend door Jan van Duijn maar wist vrij voor de keeper de bal voorlangs te schieten. SDS wat zich genoodzaakt zag om via de counter te gaan spelen kreeg tussendoor een levensgrote kans om Franeker een onterechte tik uit te delen maar de spits wist de geboden kans niet verzilveren en schoot naast. In de 73e minuut beloonde Franeker zichzelf dan toch met het goede spel. Hoekstra wist met een mooie steekbal Guertin weg te sturen en laatstgenoemde wipte de bal subtiel over keeper Toering heen, 2-2. In het laatste kwartier kreeg Franeker nog een aantal goede kansen om op voorsprong te komen. In de allerlaatste seconde wist SDS toch nog de belangrijke winnende te maken, Franeker wist een hoekschop niet goed te verwerken en zodoende kon Wiebe Heeres van dichtbij raak schieten.

Na een lange aanloop met wisselende resultaten in de oefen- en bekerwedstrijden is NOK de eerste tegenstander in de 4e klasse A. De Franekers beginnen met een uitduel in het weekend van de Agrarische Dagen en zijn er alles aan gelegen om goed uit de startblokken te schieten. Trainer Rinze Werkhoven dient nu de juiste puzzel te leggen en de “poppetjes” op de juiste posities te plaatsen om successen te gaan boeken. De wedstrijd in Oudemirdum start om 14.30 uur.